середу, 3 лютого 2021 р.

«Життя пережите,мов шлях заболочений…»ювілейна візитка

Валеріан Підмогильний – геніальний письменник. Народжений у бідній селянській родині, він так і не зміг закінчити освіту, але зміг більше – здобути звання неперевершеного майстра слова європейського рівня.    Попри велич його особистості, йому довелося стати одним з когорти українських інтелігентів, яку називають страшним словосполученням – “Розстріляне відродження”.Народився 2.02.1901 року в селі Чаплі Павлоградського повіту (зараз Синельниківський район) на Катеринославщині в бідній селянській родині[. - Друкуватися почав ще з школи під псевдонімом Лорд Лістер.. - Літературна діяльність переривалась вчителюванням, працею у видавництвах.  Своїм духовним наставником у відчутті слова Підмогильний вважав М.Коцюбинського.

Життя українського митця вирувало, що й голови було ніколи підняти: він вчителював, працював редактором, вів літературну організацію і навіть встигав зустрічатися з однодумцями за кордоном

Писати й перекладати Валер’ян Підмогильний продовжував і в умовах табору спецпризначення на Соловках, куди його відправили у 1934-му «за участь у роботі терористичної організації». Менш ніж за три роки за незгоду з тоталітарним режимом письменника стратили.

Валеріана Підмогильного було реабілітовано 1956 року.Творчий шлях Підмогильного тривав лише 15 років, потім – півстолітнє забуття. Проте літературні здобутки «чаплінського генія» нетлінні в європейському культурницькому контексті.На Байковому кладовищі Києва є могила сім’ї Підмогильних.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар